Werkwijze en specialismen

Om tot een goede diagnose te komen is uw verhaal belangrijk. Dit wordt ook wel anamnese genoemd. Om uw gezondheids- en ziektegeschiedenis goed in kaart te brengen vult u na de aanmelding als patiënt een uitvoerige vragenlijst in.

In onze vragenlijst komen uw huidige klachten aan bod. Ook gezondheidsproblemen die niet gynaecologisch van aard zijn kunnen van belang zijn evenals gezondheidsproblemen uit het verleden en gebruik van medicijnen en supplementen. Er wordt ook gevraagd naar voeding en leefstijl, naar werk en sociale situatie. Of er gezondheidsproblemen voorkomen bij uw familie.

Deze door u ingevulde vragenlijst wordt vooraf besproken door de artsen van de Hormoonpoli, om aan de hand daarvan te bekijken door welke arts u het beste geholpen zou kunnen worden of dat een intake door de verpleegkundig overgangsconsulten ook tot de mogelijkheden behoort. Er kan alvast bekeken worden of aanvullend onderzoek nodig zal zijn en hoe een behandelplan eruit zou kunnen zien. Zo zal de arts of verpleegkundige zo goed mogelijk voorbereid zijn op het eerste gesprek met u.

Na het eerste gesprek met uw arts (eerste consult) wordt met u samen bepaald welke onderzoeken zinnig en nodig zijn. Het kan gaan om lichamelijk onderzoek, maar ook om onderzoeken door een laboratorium. Bijvoorbeeld onderzoeken van bloed of urine o.a. voor bepalingen van hormonen en vitamines/mineralen. Er kunnen kweken of onderzoek van het microbioom (de verzameling bacteriën en andere micro-organismes in en op het lichaam) gewenst zijn. Daarna worden de eerste stappen in het behandelplan bepaald. Eigen inzet is ook van groot belang. Het gaat altijd om een deel dat u zelf kunt aanpakken, zoals aanpassingen in voeding en leefstijl, omgang met stress. Daarnaast ook om begeleiding door de arts bijvoorbeeld bij keuze voor medicijnen, bio-identieke hormonen of supplementen. Veelal duurt een begeleiding bij de Hormoonpoli 6 tot 12 maanden en bij sommige aandoeningen zijn terugkerende controles wenselijk.

Onderdeel van de behandeling kan zijn dat de arts u verwijst naar een gespecialseerde diëtist, een bekkenfysiotherapeut of een (lichaamsgerichte) psychotherapeut.

Bij de Hormoonpoli kun je terecht voor de meeste gynaecologische/ hormonale problemen.

Denk daarbij aan verstoringen in de hormoonbalans:

  • Pijnlijke en/of overvloedige menstruaties
  • Onregelmatige cyclus zoals door PCOS (polycysteus-ovariumsyndroom)
  • Acné, overbeharing en haarverlies
  • PMS en PMDD (premenstrueel syndroom en premenstrual dysforic disorder)
  • Anticonceptie
  • Klachten van de vagina, zoals afscheiding, jeuk, pijn bij vrijen, infecties
  • Terugkerende blaasontstekingen
  • Endometriose
  • Lichen sclerosus en andere huidafwijkingen van de vulva
  • Vragen over borstgezondheid
  • (vermoedelijke) Verstoringen in schildklierwerking
  • Niet te verklaren buikpijn
  • Darmklachten
  • Algehele vermoeidheid
  • Overgangsklachten of vervroegde overgang
  • Osteoporose
  • Verzakkingen

Bij kinderwens hoort een goede voorbereiding van de partners. De kans op een bevruchting, een succesvolle innesteling, een goede zwangerschap, vlotte bevalling en vervolgens een gezond kind neemt toe door een tijdige voorbereiding. Start hiermee liefst een jaar voor de gewenste zwangerschap.

Het kan echter ook zijn dat je door ziekte of door bijvoorbeeld een onregelmatige of afwezige menstruatie extra advies of hulp nodig hebt bij je kinderwens. Of dat een vorige zwangerschap of kraambed gecompliceerd verliep.

De Hormoonpoli kan je helpen en streeft naar het aanspreken van het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Het doel is een behandeling en/of begeleiding die de onderliggende oorzaken van het niet of moeilijker zwanger worden aanpakt. Op deze wijze zal de kans op een spontane zwangerschap groter worden, maar kan ook het succes van een vruchtbaarheidsbehandeling toenemen.

Speerpunten in de aanpak zijn: voeding, leefstijl, stressfactoren, hormoonverstorende stoffen en (vaginaal) microbioom.

Veel mensen kampen met een trage schildklierwerking. De belangrijkste veroorzaker is de ziekte van Hashimoto. Ondanks goede laboratoriumuitslagen kampen veel patiënten die ingesteld zijn op het schildklierhormoon levothyroxine nog veel restklachten. Vaak worden deze restklachten afgedaan met ‘leer ermee leven’ of ‘het is psychosomatisch, hier een verwijzing naar de psycholoog’. Dit doet geen recht aan de vaak lichamelijke oorzaken achter restklachten. Danielle Steenvoorde is endocrinoloog bij de Hormoonpoli en gespecialiseerd in de functioneel geneeskundige benadering van de ziekte van Hashimoto. Het is mogelijk om verder te kijken naar uitslagen, zoals antistoffen tegen TPO of tyroglobuline; de vrije T3 waarde in relatie tot de vrije T4 waarde en de reverse T3 waarde wordt zo vaak meer duidelijk.

Er kan gezocht worden naar oorzaken van stille ontsteking zoals darmproblemen, gebitsproblemen, stress.

Als de oorzaak duidelijk is, is ook een oplossing mogelijk. Vaak gaat het daarbij om aanpassingen in voeding en leefstijl. Onze Hashimotospecialist kan u op weg helpen.