De artsen die zich bekwaamd hebben in functionele geneeskunde erkennen dat het lichaam niet is georganiseerd door medische specialismen, met een andere medische specialist voor elk orgaan. Specialismen kunnen gezien worden als de takken van een boom. Maar net als bij een zieke boom is de oorzaak van de ziekte een verstoring in de kern, wortels en/ of bodem.

Alle chronische ziekten zijn een gevolg van onevenwichtigheden: de fundamentele netwerken in ons lichaam – netwerken die allemaal elk moment dynamisch in wisselwerking staan ​​met je leefstijl, triggers die ziekte veroorzaken en genen.

Bijna elk van de 155.000 ziekten die worden genoemd in het ziekteclassificatiesysteem dat bekend staat als ICD-10, wordt veroorzaakt door onevenwichtigheden in een of meer van de zeven onderling verbonden systemen. Om de ziekte te behandelen, kun je de oorzaak niet negeren.

Wat zijn dat voor systemen?

  • Assimilatie (spijsvertering, absorptie, microbioom en ademhaling)
  • Verdediging en herstel (immuunsysteem en ontsteking)
  • Energie (energieregulatie en mitochondriale functie)
  • Biotransformatie en eliminatie (toxiciteit en ontgifting)
  • Transport (cardiovasculair en lymfestelsel)
  • Communicatie (hormonen, neurotransmitters en immuunboodschappers)
  • Structurele integriteit (van subcellulaire membranen tot musculoskeletale structuur)

Functionele geneeskunde stelt ons in staat de punten te verbinden. Gemeenschappelijke verbanden tussen vele schijnbaar afzonderlijke ziekten zijn nu duidelijk. Wat hebben de ziekte van Alzheimer, autisme, kanker, diabetes, depressie, auto-immuunziekte, hartziekte en obesitas gemeen? Ontsteking, oxidatieve stress, onevenwichtigheden in het microbioom, toxische overbelasting en onevenwichtigheden in celboodschappers.

In plaats van al deze ziekten afzonderlijk te behandelen met medicijnen of een operatie zouden we voor elk individu de grondoorzaken van een ziekte moeten achterhalen. Je hersenen hebben bijvoorbeeld maar zoveel manieren waarop ze ‘au’ kunnen zeggen, maar er zijn een heleboel dingen die pijn kunnen veroorzaken. De standaard aanpak in de huidige Westerese geneeskunde is een one-size-fits-all aanpak, richtlijngeneeskunde waarbij een gemiddeld gunstig gebleken aanpak voor de gemiddelde patiënt heilig wordt verklaard. Richtlijnen houden er bovendien geen rekening mee dat de gemiddelde patiënt niet bestaat. De meeste wetenschappelijke kennis wordt bijvoorbeeld vergaard uit onderzoeken die gedaan zijn met mannen. Er wordt nauwelijks rekening gehouden dat de tragere stofwisseling van medicijnen door vrouwen. Bij bepaalde ziektes hebben vrouwen veelal andere symptomen dan mannen. Als een keer een diagnose is gesteld, stopt het denken en wordt een cocktail van pillen voorgeschreven die meestal niet genezen maar symptomen maskeren.

Voor de meeste chronische ziekten zijn de resultaten van deze aanpak matig. Deze voorkomt geen nieuwe ziekten en er treden geregeld bijwerkingen van een behandeling op. Door te focussen op het herstellen van het evenwicht in de biologische basisnetwerken (de zeven onderling verbonden systemen) van ons lichaam, verbeteren of verdwijnen ziekten vaak.

Zie het als volgt: stel je voor dat je een steentje in je schoen hebt, lopen is hierdoor pijnlijk. Wordt het probleem opgelost door een pleister op je voet te plakken of door pijnstillers te nemen? Nee. Stel je nu voor dat je in één van je schoenen een steentje hebt en dat je onder je andere voet een eksteroog hebt. Maakt het verwijderen van dat steentje je dan 50% beter? Nee! Je moet ALLE oorzaken van een klacht identificeren en verwijderen. Geen enkele hoeveelheid pillen, medicijnen of one-size-fits-all behandelplannen kan je probleem oplossen totdat je de hoofdoorzaak aanpakt.

Terwijl alle bovengenoemde triggers van ziekte (gifstoffen, allergenen, microben, slechte voeding en stress), en alle ingrediënten voor gezondheid (voedingsstoffen, hormonen, lucht, water, licht, rust, ritme, natuur, beweging, slaap, liefde, verbinding, zingeving en doelgerichtheid) deze netwerken die balans of onbalans creëren beïnvloeden, is verreweg de grootste regulator van al deze netwerken ons voedsel.

Voedsel is de grootste hefboom om al deze systemen te beïnvloeden. Het verkeerde voedsel kan elk systeem schaden en het juiste voedsel kan elk systeem optimaliseren. Het juiste voedsel reguleert de gezondheid van je microbioom, immuunsysteem, ontstekingsniveaus, cellulaire integriteit en energiesystemen. Voedsel brengt je hormonen en hersenchemie in evenwicht, ondersteunt ontgifting en verbetert de bloedsomloop en lymfesystemen; en het levert zelfs de grondstoffen voor elke cel, spier, weefsel, orgaan en bot in je lichaam.

Hoewel de meeste artsen de kracht van voedsel niet inzien (omdat ze simpelweg niet zijn opgeleid in het gebruik van voeding als medicijn), heb ik in het afgelopen decennium dat ik functionele geneeskunde toepaste enorme verbeteringen waargenomen, en dat geldt ook voor duizenden van mijn collega’s van Functionele Geneeskunde.

Zo’n spectaculaire verbetering van klachten door de juiste voeding is natuurlijk geen wonder.

Het is het resultaat van het begrijpen en toepassen van de nieuwste ontwikkelingen in de biochemie en moleculaire biologie op hoe ons lichaam werkelijk werkt. Auto-immuunziekten verdwijnen; depressie verdwijnt; migraine verdampt; hormonale onbalans zoals PMS, of PCOS gaat over, psoriasis en eczeem verdwijnen; diabetes type 2 is binnen een paar weken verdwenen. Dit zijn geen wonderen of spontane remissies, maar reproduceerbare resultaten op basis van het toepassen van voeding als medicijn met het model van functionele geneeskunde.

Er is geen andere activiteit die je elke dag doet en die meer kracht heeft om je biologie te veranderen dan wat je eet. Voedsel bevat informatiemoleculen, instructies en codes die je biologie bij elke hap programmeren, ten goede of ten kwade. Industrieel bewerkt voedsel stimuleert ontstekingen, oxidatieve stress, onevenwichtigheden in hormoon- en hersenchemie, beschadigt je microbioom, verandert je genexpressie om ziekteverwekkende genen aan te zetten. Échte voeding, vers en onbewerkt, zonder onnodige toevoegingen die rijk is aan voedingsstoffen en fytonutriënten, doet het tegenovergestelde.