Laaggradige ontsteking is een aandoening die gekenmerkt wordt door een aanhoudende ontsteking in het lichaam, waarbij de symptomen mild zijn en geleidelijk ontstaan.
Deze chronische ontstekingen kunnen leiden tot een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, waaronder obesitas, diabetes, hartziekten, depressie en zelfs kanker. In deze blog gaan we dieper in op de oorzaken en behandeling van laaggradige ontsteking.

Het verschil tussen ontsteking en laaggradige ontsteking:
Ontsteking is een normale reactie van het immuunsysteem op een wond of een ongewenste indringer zoals een bacterie of een virus. Het immuunsysteem reageert met een grotere bloedtoevoer naar de aangedane plek in het lichaam, de plek wordt warm (koorts) en rood en kan zwellen. Ook zal er pijn ontstaan waardoor de aangedane plek stil wordt gehouden wat de genezing zal versnellen. Als de wond genezen is of de indringer verslagen zet het immuunsysteem de ontsteking uit. Je zou deze reactie kunnen vergelijken met een bosbrand, je ziet vuur en rook, het wordt heet. Uiteindelijk zal het bos voor een deel verbranden en daarmee gaat het vuur uit.
Een laaggradige ontsteking is veel minder duidelijk aanwezig. Je zou deze kunnen vergelijken met een veenbrand. Een wat stiekeme brand onder de grond, niet zo duidelijk zichtbaar. Een veenbrand dooft veel minder makkelijk en kan daarbij toch veel schade veroorzaken. Een laaggradige ontsteking kan ontstaan door niet goed zichtbare beschadigingen van de grensvlakken tussen de binnen- en buitenkant van het lichaam. Dit treedt met name op in dunne en kwetsbare slijmvliezen zoals in de mond en het tandvlees. Bijvoorbeeld bloedend en of teruggetrokken tandvlees. Dit probleem komt misschien nog vaker in de darmen voor. Het darmslijmvlies is de dunste barrière tussen binnen- en buitenkant van het lichaam en heeft ook een heel groot oppervlak, wel 200 m2. Een verhoogde doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies wordt ook wel ‘lekke darm’ genoemd.

Oorzaken van laaggradige ontsteking
Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van laaggradige ontsteking. Een van de belangrijkste oorzaken is een ongezonde levensstijl, zoals roken, te veel alcohol, een dieet dat rijk is aan bewerkte voedingsmiddelen en suiker, te vaak eten en een gebrek aan lichaamsbeweging. Bovendien kan chronische stress, slaapgebrek en blootstelling aan vervuiling en toxines in de omgeving ook bijdragen aan laaggradige ontsteking. Een laaggradige ontsteking kan ook ontstaan door
– Een onbalans in de bacteriesamenstelling in mond of in de darmen
– Door de blootstelling aan toxische stoffen zoals resten van bestrijdingsmiddelen op onze voeding of invloed van medicijnen en
– Door bepaalde voedingmiddelenintoleranties c.q. allergieën die het darmslijmvlies te doorlaatbaar kunnen maken.

Symptomen van een laaggradige ontsteking:
– Vermoeidheid
– Slecht slapen
– Verhoogde stressgevoeligheid
– Buikpijn, te vaak of niet vaak genoeg ontlasting, winderigheid.
– Spierpijn en gewrichtsklachten
– Wazig denken
– Kouwelijkheid
– Droge huid
– Bloedend of teruggetrokken tandvlees.

Hoe kan laaggradige ontsteking worden aangetoond?
Een heel specifiek onderzoek is door in het bloed hoog sensitief CRP te meten. CRP zal net zoals bezinking omhoog gaan bij een ontsteking als gevolg van een wond of een infectie met een bacterie. Hoog sensitief CRP gaat een beetje omhoog bij een laaggradige ontsteking. Ook kan onderzoek gedaan worden naar de doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies en de samenstelling van het microbioom.

Hoe kan laaggradige ontsteking worden genezen?
Hoewel er geen specifieke remedie is voor laaggradige ontsteking, zijn er verschillende manieren om de aandoening te behandelen en te voorkomen. Een van de belangrijkste manieren om laaggradige ontsteking te verminderen, is door het aanpassen van de leefstijl. Een gezond en gevarieerd dieet, dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen, noten, zaden, peulvruchten, en gezonde vetten kan helpen ontstekingen te verminderen. Niet te vaak eten en af en toe vasten kan helpen. Daarnaast is regelmatige lichaamsbeweging ook belangrijk, omdat het helpt bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
Het vermijdend van voedingsmiddelen waarvoor een allergie c.q. een intolerantie is aangetoond en zoveel mogelijk biologisch eten.
Het verminderen van stress en het verbeteren van de slaapkwaliteit kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen. Dit kan worden bereikt door het beoefenen van z.g. body-mind technieken: meditatie, yoga, en andere ontspanningstechnieken te beoefenen.
Tot slot kunnen supplementen zoals omega-3-vetzuren, vitamine D3 en K2, en probiotica ook helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

Conclusie
Laaggradige ontsteking is een aandoening die kan leiden tot een breed scala aan gezondheidsproblemen. Door het aanpassen van de leefstijl en het nemen van natuurlijke supplementen, kunnen mensen echter de ontstekingen in hun lichaam verminderen en hun gezondheid verbeteren. Het is belangrijk om te onthouden dat het verminderen van ontstekingen niet alleen de symptomen van laaggradige ontsteking vermindert, maar ook kan helpen bij het voorkomen van vele andere gezondheidsproblemen