Jodium, krijg jij voldoende binnen?

Het wordt steeds duidelijker dat veel mensen in Nederland te weinig jodium opnemen met de voeding. Omdat de Nederlandse grond erg jodiumarm is, kun je jodium alleen via de voeding binnen krijgen door het eten van producten uit zee. Dit zijn vis, schaal- en schelpdieren, zeewier en groenten van de brakke grond zoals zeekraal en lamsoor. Jodium zit ook in keukenzout waar jodium (Jozo) aan is toegevoegd. In bakkerszout, dat niet vrij verkrijgbaar is, zit meer jodium dan in Jozo. Brood waaraan bakkerszout is toegevoegd is voor veel mensen een belangrijke bron van jodium. Echter als dit je enige bron van jodium is, zijn 7 sneeën brood per dag nodig om de norm te halen. Zeezout dat in supermarkten wordt verkocht is juist arm aan jodium, een uitzondering is Keltisch zeezout. In Keltisch zeezout zit echter niet meer jodium dan in Jozo. De wereldgezondheidsorganisatie WHO stelt de norm voor volwassenen op 150 microgram per dag.

Jodium is essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen van baby’s vroeg in de zwangerschap. Wil je zwanger worden of ben je zwanger zorg dan voor voldoende jodiumbronnen in je voeding of gebruik een goede zwangerschapsmulti waaraan voldoende jodium is toegevoegd, 200 microgram/dag is de norm tijdens de zwangerschap. Tijdens borstvoeding is de norm nog iets hoger 225 microgram/dag.

Jodiumtekort kan ervoor zorgen dat je schildklier onvoldoende in staat is om schildklierhormoon te maken. Er zijn meer klachten gerelateerd aan jodiumtekort. Er zijn aanwijzingen dat opvliegers kunnen toenemen in ernst en frequentie door jodiumtekort.

Als je voldoende jodium via de voeding binnenkrijgt kan het toch voorkomen dat jodium niet goed wordt opgenomen of te snel wordt uitgescheiden. Als je veel zetmeel via de voeding binnenkrijgt (brood, aardappels, pasta’s) plas je jodium makkelijker uit. Ook sojaproducten zouden kunnen zorgen voor verhoogde uitscheiding van jodium.

Rauwe koolsoorten en haver zouden ervoor kunnen zorgen dat jodium minder goed wordt opgenomen.

Stoffen die de werking van jodium kunnen blokkeren zijn fluor, chloor en broom. Fluor zit in de meeste tandpasta’s en mondwaters. Chloor krijg je binnen via zwembadwater en via poetsmiddelen met chloor, ook via de damp ervan. Broom zit in brandvertragers, veel kledingstukken met name van synthetische stoffen zoals fleece en sportkleding, is behandeld met een brandvertrager. Maar ook vloerbedekking en gordijnen zijn ermee behandeld. Je kunt het binnenkrijgen via huidcontact met de kleding, maar ook het inademen van dampen is mogelijk.

De makkelijkste manier om voldoende jodium binnen te krijgen is door het verwerken van zeewier in de voeding. Bijvoorbeeld kombu laten meetrekken en verwerken in de soep, norivlokken over de sla, wakame als snack bij de lunch. Zie ook https://www.ahealthylife.nl/top-10-voedingsmiddelen-met-meeste-jodium-in-zeewier/