Gezond Zwanger Worden
Een goede zwangerschap begint met een optimale voorbereiding van vrouw én man. Lees hier wat je kunt doen en laten om optimaal voorbereid te zijn.
Een gezonde zwangerschap begint met een goede voorbereiding, veel vrouwen (en mannen) zijn zich daar wel van bewust. Vrouwen beginnen met het slikken van foliumzuur zodra ze met de pil stoppen. Ook weten de meeste vrouwen dat geadviseerd wordt te stoppen met roken en met alcohol drinken en om nog voor de bevruchting te starten met extra foliumzuur. De Gezondheidsraad adviseert zwangeren ook om vitamine D te nemen, 10 microgram per dag extra, gesluierde vrouwen en vrouwen met een donkere huidskleur zouden dubbel zoveel moeten nemen.
Jij en je partner kunnen echter veel meer doen om te zorgen voor een verbeterde vruchtbaarheid en een gezonde baby. Een goede voorbereiding op een zwangerschap begint al een jaar voor de bevruchting.
De kans op een bevruchting, een goede innesteling en vervolgens een goede zwangerschap, een vlotte bevalling en een gezond kind nemen toe door een tijdige voorbereiding. Een goede voorbereiding heeft bewezen een gunstig effect op de gezondheid van het kind tot tientallen jaren na de geboorte.
De Voorbereiding
Hoe beter de kwaliteit van de eicel en de zaadcel, hoe meer kans op een bevruchting. De eicel en de zaadcel zijn de dragers van het erfelijke materiaal, het DNA, waar je kind uit zal ontstaan. Alcohol en roken heeft een bewezen (zeer) negatief effect op de kwaliteit van zaadcellen en eicellen. De Gezondheidsraad adviseert daarom vrouwen en mannen om helemaal te stoppen met roken en helemaal te stoppen met drinken van alcohol bij een kinderwens. Gebruik eveneens geen drugs.
De kwaliteit van deze cellen valt en staat met een goede celmembraan, het omhulsel van de cel dat de cel beschermd voor invloeden van buitenaf maar dat toch doorlaatbaar moet zijn. Hoe meer omega 3 vetzuren – ook bekend als visvetzuren – er in de celmembraan zijn opgenomen, hoe beter de kwaliteit dat wil zeggen hoe flexibeler de celmembraan. Omega 6 vetzuren –zonnebloemolie, sojaolie, maïsolie, die te vinden zijn in bak- en braadproducten, margarine, halvarine maken de celmembraan juist star en stijf. Dus hoe meer omega 3 vetzuren er in je voeding zitten hoe beter het is. Je kind is in de zwangerschap aangewezen op de voorraad omega 3 vetzuren in je lichaam, in de membranen van je vetcellen en in de membranen van je hersencellen. Het duurt 1,5 jaar voordat de helft van de ongezonde omega 6 vetzuren in deze celmembranen is vervangen door gezond omega 3 vetzuur. Eet daarom regelmatig vette vis, liefst 2 keer per week, vaker mag ook. Of gebruik dagelijks een supplement met zuivere visolie, dus zonder de vervuiling door PCB’s en zware metalen als kwik, die helaas ook in vis te vinden is. Algenolie is een uitstekend plantaardig alternatief.
De rijping van een eicel begint al wel zo’n 8 maanden voor de uiteindelijke eisprong, de rijping van zaadcellen begint 3 maanden daarvoor.
De Bevruchting
Voeding rijk aan antioxidanten zorgt voor een goed functionerende cel en zorgt ervoor dat de zaadcellen zich vlot kunnen voortbewegen. Ook hebben deze cellen sporenelementen als jodium, zink en selenium nodig voor goede functie. Hoe gezonder je eet, hoe meer kans op een goede uitkomst. Eet daarom veel groenten (350 gram per dag of meer), fruit, vis, schaal- en schelpdieren, gevogelte, eieren, noten, zaden, peulvruchten, gefermenteerde zuivelproducten zoals kefir, yoghurt en kwark en kruiden. Gebruik gezonde vetten bij het bereiden van je voeding: olijfolie voor koude gerechten en (enkelvoudig) verzadigde vetten bij warme bereidingen als kokosolie, ghee en boter. De hierboven beschreven voeding kun je gemakkelijk samenvatten met ‘vers en onbewerkt’, of ook wel Mediterrane voeding. Dit voedingspatroon heeft een bewezen gunstig effect op vruchtbaarheid en gezondheid.
Beweeg dagelijks, liefst minstens 30 minuten ‘matig intensief’ en/of beoefen krachtsport enkele minuten per dag. Streef naar een gezond gewicht met een Body Mass Index van tussen 20 en 25.
Slaap voldoende, minstens 7 tot 9 uur per nacht. Slapen is zeer belangrijk voor een goede werking van je hormoonhuishouding. Stress werkt verstorend op de hormoonhuishouding.
Beoefen een body-mind techniek als mindfulness, yoga of meditatie om makkelijker te kunnen omgaan met de stress die inherent is aan het jachtige leven van alledag.
Vermijd zoveel mogelijk hormoonverstorende stoffen. Dit zijn door mensen gemaakte stoffen die in hun werking lijken op hormonen en die moeilijk afbreekbaar zijn in de natuur en in je lichaam. Deze stoffen verstoren je hormoonhuishouding en daarmee de kans op een bevruchting. Denk aan pesticiden, herbiciden en insecticiden. Stoffen die bedoeld zijn om te voorkómen dat insecten zich voortplanten of die bedoeld zijn om onkruid te laten afsterven. Er zijn Europese wetten die zorgen dat er slechts enkele picogrammen (een miljardste gram) van deze stoffen via onze voeding ons lijf binnen komen, zodat we niet meer dan 10% van de schadelijke dosis per dag binnen kunnen krijgen. Dat wil echter niet zeggen dat deze lage dosis veilig is. Het onderzoek naar giftigheid van een dosis van deze stoffen wordt altijd gedaan naar slechts één stofje tegelijk. Maar met je voeding kun je een mix van 5 of 15 of 50 van deze stoffen binnen krijgen en dan zijn er wel degelijk schadelijke gevolgen gemeten.
Andere hormoonverstorende stoffen zijn de weekmakers van plastic. Te vinden in flexibele plastic verpakkingen van onze levensmiddelen, in plastic flessen (PET), in de plastic laag aan de binnenkant van pakken melk, vruchtensap, soep en aan de binnenkant van blik.
Een derde belangrijke categorie van deze stoffen zijn conserveringsmiddelen in verzorgingsproducten en in make-up. Bijvoorbeeld de parabenen. Ze zitten in shampoo, conditioner, bodylotion, tandpasta, deodorant, make-up, mascara, lippenstift, zonnebrandcrème, nagellak enz. Gebruik liever verzorgingsproducten zonder hormoonverstoorders. Probeer op je werk de blootstelling aan mogelijk hormoonverstorende stoffen zoveel mogelijk te vermijden. Denk aan oplosmiddelen, verf, cosmetica, haarverzorgingsproducten, geneesmiddelen.
Eet liefst biologisch en geef de voorkeur aan verse, onbewerkte, niet of in papier, karton of glas verpakte levensmiddelen.
Gebruik een multivitamine van een goed merk, geschikt voor vrouwen die zwanger willen worden. Check of daar voldoende foliumzuur (400 microgram) in zit. Liefst met het al geactiveerde methylfolaat(5-MTHF). 40% van alle Westerse mensen kunnen foliumzuur niet goed omzetten in de bruikbare actieve vorm. Wensvaders kunnen een multi geschikt voor mannen die vader willen worden gebruiken. Zorg voor voldoende vitamine D3. Geniet verstandig van de zon, stel je huid 30 minuten bloot aan de zon zodra die voldoende zonnekracht bezit van half april tot eind september tussen 11 en 3 uur. Of als dat niet helemaal haalbaar is, neem vitamine D als supplement. Volwassenen kunnen 50 microgram vitamine D nemen of zelfs meer, tot 1 microgram per kilo lichaamsgewicht per dag.
Voordat je stopt met anticonceptie kun je de site zwangerwijzer.nl bezoeken. Op deze site vind je veel nuttige informatie over een optimale voorbereiding voor man en vrouw op een zwangerschap. Er is ook informatie te vinden voor mensen die bepaalde ziekten hebben, geneesmiddelen moeten gebruiken of bij wie in de familie erfelijke of aangeboren ziekten voorkomen.