Estriol bij vaginale klachten

Veel vrouwen krijgen bij vaginale klachten het hormoon estriol voorgeschreven, in Nederland verkrijgbaar als merk Synapause. Bij het lezen van de bijsluiter maken ze zich zorgen over alle mogelijk bijwerkingen die genoemd staan. Hieronder de uitleg dat het zo’n vaart niet loopt en dat estriol vele (tientallen) jaren zonder enig gevaar gebruikt kan en mag worden.

Vaginale Droogte: de werking en de bijwerkingen van Synapause

Een van de meest voorgeschreven geneesmiddelen bij vaginale droogte is Synapause. Dit zijn zetpillen of een crème die het bio-identieke hormoon ESTRIOL bevatten. Veel vrouwen horen van de arts die dit medicijn voorschrijft dat het middel onschuldig is, maar ze schrikken zich een hoedje als ze de bijsluiter lezen. In de bijsluiter staan bijwerkingen als pijnlijke borsten, trombose, beroerte, meer kans op pijn door endometriose, hoog cholesterolgehalte en leverziekten en bij langdurig gebruik dementie, borstkanker, baarmoederkanker, hart- en vaatziekten.

Wat je moet weten is dat Estriol en zwak werkend vrouwenlijk hormoon is, het werkt ongeveer 80 x minder sterk dan Estradiol dat in overgangshormonen zit die je kunt slikken. Ook zit estradiol wel pleisters of in spray of gel voor toediening via de huid. Het is ongeveer 6000 x minder sterk dan het synthetische hormoon Ethinylestradiol dat in de anticonceptiepil zit. Estriol is een bio-identiek hormoon, eierstokken maken het zelf voor de menopauze. Estriol werkt vooral op slijmvliezen en huid, het houdt slijmvliezen stevig en vochtig en het houdt de huid eveneens stevig en rimpelloos.

Ongeveer 1 op de 5 vrouwen heeft na de overgang last van ernstige vaginale droogte. Hierdoor kan een schrijnend gevoel ontstaan, plassen doet pijn, fietsen kan pijn doen, een broek dragen is niet meer mogelijk. Vrijen kan heel pijnlijk zijn. Er kunnen steeds opnieuw blaasontstekingen optreden. De hoeveelheid Estriol die nodig is voor het ‘onderhoud’ bij een droge pijnlijke vagina is heel weinig.

Twee keer per week een dosis crème of een vaginale zetpil is voldoende. Per jaar gebruik je dan 50 milligram Estriol, ofwel 1/20 gram. Als je dat vergelijkt met de hoeveelheid hormoon in één overgangshormoonpil, dan valt de hoeveelheid in het niet. Zo’n pil bevat namelijk 1 tot 2 mg Estradiol, vergelijkbaar met 80 tot 160 mg Estriol. Eén anticonceptiepil bevat 30 microgram Ethinylestradiol, dat is qua sterkte vergelijkbaar met 180 milligram Estriol. Met deze kennis kun je de bijsluiter van Synapause wellicht met andere ogen lezen.

Al die waarschuwingen staan er om TWEE redenen in:

  • Estriol is een oestrogeen en al deze waarschuwingen worden verplicht genoemd bij oestrogenen. Er wordt daarbij echter geen rekening gehouden met de sterkte van het hormoon. Hoe minder sterk een hormoon werkt, hoe minder kans op bijwerkingen. Van een zwak, plaatselijk werkend hormoon Estriol is het bijna niet voorstelbaar dat dat borstkanker zou veroorzaken. Er is in geen enkel wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat bij normaal gebruik Estriol borstkanker of baarmoederkanker zou kunnen veroorzaken, ook niet na jaren gebruik.
  • De farmaceut, de maker van dit middel wil deze bijwerkingen graag noemen, want het bedrijf wil absoluut zeker zijn dat er nooit een schadeclaim zal worden ingediend als een vrouw kanker krijgt terwijl ze dit middel gebruikt.

Estriol kan daarom veilig vele jaren, tientallen jaren zelfs achtereen gebruikt worden. Zelfs vrouwen die borstkanker gehad hebben kunnen dit middel veilig gebruiken. Als je ermee stopt zullen de klachten waarvoor je het oorspronkelijk bent gaan gebruiken helaas weer terugkeren. Mocht je je toch zorgen maken hierover of wil je het middel echt niet gebruiken omdat je bijvoorbeeld een hartinfarct of borstkanker hebt gehad of een andere ernstige ziekte, dan zijn er natuurlijke alternatieven.

Sommige vrouwen (ongeveer 5% van alle vrouwen) kunnen Synapause niet goed verdragen, deze alternatieven zijn er ook voor hen. Deze middelen hebben doorgaans ook een goed effect, maar meestal net iets minder goed dan de hormonen. Deze middelen zijn bijvoorbeeld – hyaluronzuur – verkrijgbaar als vaginale zetpillen ‘Premeno’ – vijf planten extract van Cydonia – duindoornolie capsules om te slikken ‘Membrasin’ – granaatappelzaadolie – verkrijgbaar als vaginale zetpillen ‘Delima’ – regeneratie-olie met granaatappelzaad en duindoornolie, eigen merk van Puur Vrouw Boxmeer.